Rellen en protestmarsen als tijdens de Boerenopstand van 1971 worden niet uitgesloten, maar liggen op dit moment ook nog niet erg voor de hand. Eerst gaat de Initiatiefgroep Stop Afvalwater Twente het proberen met 'zachte doch dwingende hand' d.m.v. een burgerpetitie aan de verantwoordelijk minister van Economische Zaken.
"Daar ligt de sleutel, bij het ministerie. De provincie durft inmiddels de handen niet meer te branden aan deze materie. Bang als ze zijn voor een mogelijke schadeclaim door de Nederlandse Aardolie Maatschappij, een bedrijf dat gezien de snelle ontwikkelingen wat fossiele brandstoffen betreft over een paar jaar overbodig is", verklaart initiatiefgroepslid Rob Klein Bleumink. "Het punt is gewoon dat er zoveel onzekerheid is. Bovendien heeft de NAM jarenlang allerlei zaken verzwegen of anders gepresenteerd dan de werkelijkheid is. Er is niemand die kan garanderen dat er niks gebeurt, terwijl het verhaal constant verandert. Dan gaat het om 3 kilometer diepe injectie, dan maar 1.100 meter. De NAM schetst steeds weer een ander plaatje, om de mensen maar in slaap te sussen - zo lijkt het wel. Maar hoe meer ik me erin verdiep en te weten kom, hoe ernstiger het allemaal op me overkomt. En dat alles recht onder onze voeten", vult 'collega-actievoerder' Ellen Wichman met duidelijk ingehouden woede aan. "Sinds 2011 al wordt er dat
rotzooiwater in de grond gepompt, tot voor kort. En halverwege volgend jaar willen ze daar weer mee beginnen."
Als het aan de leden van de initiatiefgroep ligt, komt het echter niet zover. Deze vreest 'Groningse toestanden', doelend op de aardbevingen die Noord-Nederland in haar greep houdt. "Dan te weten dat er wel degelijk methodes zijn om het afvalwater te zuiveren en te hergebruiken. Net over de grens, in Duitsland, gebeurt dat gewoon al. Niks bijzonders, alleen een kwestie van 'willen' i.p.v. 'tegenhouden' door de NAM", bezweert Henk Steggink. Hij is al sinds 2009, naar eigen inschatting zo'n beetje als eerste, ongerust over de manier waarop hogere overheden (Staatstoezicht op de Mijnen, EZ) omspringen met dergelijke risico's voor het leefmilieu van vele duizenden mensen en heeft mede door die omstandigheid ook technisch inzicht op de NAM-activiteiten. "Het is een kwestie van centjes, een paar miezerige centjes ten koste van onze veiligheid", concludeert de in Vasse woonachtige Wichman.
'Maatschappelijk draagvlak ontbreekt'
De tijd van het Twentse 'joa, joa' is ten einde en we gaan daarom over naar een keiharde 'nee', laat woordvoerder Freddy Mensink van de initiatiefgroep weten. "De overheid en de NAM gaan vooral voor geldelijk gewin en nemen niet hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze en toekomstige generaties. Dit is genoeg reden voor ons om middels een hopelijk zo breed mogelijk gedragen petitie het standpunt van de Twentenaren onder de aandacht te brengen bij minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hiervoor gaan we de deuren langs en mobiliseren we maatschappelijke organisaties als dorpsraden en sportverenigingen in heel Noordoost-Twente. In principe moet iedereen worden bereikt die hier woont, want het gaat ons allemaal aan. Tot nu toe hebben we het gevoel dat het nog niet erg leeft, maar daar willen we snel verandering in brengen."
De petitie is in te zien en te ondertekenen via
www.stopafvalwatertwente.nl .
Lees meer