‘Stille tocht’ met honderden actievoerders tegen komst AZC Albergen: “Wij zijn geen racisten”

In Albergen is vanmiddag een protestmars gehouden tegen de komst van een asielzoekerscentrum aan de rand van het dorp.

Tussen de 400 en 500 mensen liepen van 14 uur vanaf café Morshuis een tocht van zo’n 2 kilometer naar hotel ’t Elshuys, waar het COA tot 300 asielzoekers wil opvangen.

“Wij zijn geen racisten”

Onder meer cabaretier Thijs Kemperink hield een welkomstwoordje voorafgaand aan de protestmars, die als ‘stille tocht’ was aangekondigd. “Albergen zit in zwaar weer, deze beslissing heeft enorme impact op ons”, zei de Albergenaar. “We worden weggezet als bierdrinkende boeren, maar dat gebeurt vooral door mensen die tot dinsdag niet wisten waar Albergen ligt. Wij zijn geen racisten en wij zijn ook geen weigergemeente.”

Gaandeweg voegden tientallen mensen zich bij de protestmars. Bij de Gravendijk stonden omwonenden te wachten, die begonnen te applaudisseren.

Afgelopen dinsdag maakte staatssecretaris Van der Burg bekend dat hij in hotel ’t Elshuys in Albergen een azc wil realiseren. Daarmee passeert hij de gemeente Tubbergen, die tegen de plannen is. Het besluit leidde tot felle protesten: afgelopen week is er bijna elke avond geprotesteerd bij de beoogde azc-locatie. De gevel van het inmiddels leegstaande hotel hangt vol met protestborden.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen