Verdachten in Tubbergse slavenzaak blijven ontkennen

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Foto: Mark Mensink

Vanmorgen zijn de rechtszaken tegen Adje B. en Gretha K. begonnen. Beiden worden verdacht van mensenhandel, mishandelen en het uitbuiten van ‘slaaf Jeffrey’ op het woonwagenkamp in Tubbergen.

De rechtbank heeft 2 dagen uitgetrokken. Vandaag worden de verklaringen van de verdachten en getuigen bij de politie en de rechter-commissaris gecontroleerd dan wel aangepast of uitgebreid. Later vanmiddag volgt de slachtofferverklaring van Jeffrey.

Volgens de officier van justitie moest Jeffrey onder dwang zijn paspoort en bankpas inleveren, werd diens Wajong-uitkering afgepakt en werd hem angst aangejaagd met verhalen over mishandelingen en erger – welke B. gepleegd zou hebben. “Hij werd ’s nachts opgesloten in een caravan of zomerhuisje en later dat schuurtje in Tubbergen, waarbij hij 7 dagen per week en soms 16 uur per dag werkzaamheden voor de familie moest verrichten tegen niets meer dan kost en inwoning. Dit terwijl hij een kwetsbaar persoon is, met een IQ van 72, gediagnosticeerd is met ADHD en PDD/NOS, zonder diploma het onderwijs heeft verlaten, onder bewind gesteld was, op straat heeft geleefd als dakloze en hoge schulden had.”

‘Uit goedheid’

B. en K. hebben, soms overmand door emoties, vragen van de rechters en het OM beantwoord over hun rol in de vermeende misdrijven tegen Jeffrey. Beiden zeiden tegenover de recherche – onder emotionele druk – verklaringen te hebben gedaan waarvan ze nu spijt hebben. “Dat deed ik zodat mijn vrouw en zoon naar huis konden. Om van al het gezeur af te zijn”, aldus B. “Jeffrey hoorde bij ons als gezinslid en hij heeft altijd zakgeld gekregen. We hebben hem ‘puur uit goedheid’ in het gezin opgenomen.”

Medeverdachte

Nico H. wordt van ongeveer dezelfde strafbare feiten verdacht. Over deze ‘slavenzaak’ was hij naar eigen zeggen enorm verrast, toen hij dit via zijn advocaat had vernomen. “Ik wist het ook niet”, beklemtoonde H. “Met de wetenschap van nu weet ik wie Jeffrey is. Daarvoor heb ik hem nooit ontmoet.” Een rechter zei dat anderen aangeven dat dit niet klopt. Adje en Gretha zeggen medeverdachte H. nauwelijks te kennen en daarnaast te vrezen dat hij hen iets zal aandoen, mochten ze wel iets gaan verklaren.

‘Slaaf Jeffrey’ zat, tezamen met begeleiding en een advocaat, in de zaal en schudde tijdens de verklaringen van B. en K. veelvuldig zijn hoofd. Nerveus beet hij daarbij op een halsketting. Op de woorden van H. reageerde hij wel met positieve signalen.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen