‘Marktplein Tubbergen zo ten dode opgeschreven’

Foto: Marktplein Tubbergen

Het concept is innovatief, maar de locatie is niet bestemd voor verkoop van andere dan volumineuze goederen. Dat is de conclusie van de gemeente, wat na uitvoerig onderzoek naar Marktplein Tubbergen heeft besloten om vast te houden aan de detailhandelsstructuurvisie.

Dit betekent dat Marktplein Tubbergen wordt gedwongen te stoppen met de verkoop van andere dan volumineuze goederen. Als op 18 januari deze goederen niet uit de winkel zijn verdwenen, moeten de desbetreffende ondernemers – Iris en Tine Bekhuis – een fikse dwangsom betalen.

“Zowel de gemeente als de ondernemers van Tubbergen hebben belang bij een sterke lokale economie. Een goed ondernemersklimaat is daarin essentieel en dat begint met vertrouwen, betrokkenheid en wederzijdse verantwoordelijkheid. In de detailhandelsstructuurvisie die we samen met de Tubbergse ondernemers hebben opgesteld, staan afspraken over de locaties waar in Tubbergen winkels gevestigd mogen worden. Eén van die afspraken is dat dit buiten het winkelcentrum niet is toegestaan”, zo laat de gemeente in een persbericht weten. “Wie een winkel of bedrijf wil starten op een locatie waar dat niet is toegestaan, moet een omgevingsvergunning aanvragen. In Tubbergen gaan we veelal eerst met de aanvrager om tafel voor een informatief overleg. Vervolgens wordt de aanvraag ingediend en mag men niet eerder starten met de activiteiten dan dat de vergunning is verleend.”

‘Gestart zonder vergunning’

De initiatiefnemers van Marktplein Tubbergen zijn volgens de gemeente Tubbergen gestart met hun winkel voordat hiervoor een vergunning was afgegeven. “Wat betreft de verkoop van volumineuze goederen (zoals meubels, auto’s en motoren) was dit niet onoverkomelijk, want daarvoor is uiteindelijk een vergunning aangevraagd en ook afgegeven. Wat betreft de verkoop van andere dan volumineuze artikelen (bijvoorbeeld kleding, schoenen en sieraden) ligt dat anders. In de detailhandelsstructuurvisie en het bestemmingsplan is vastgelegd dat detailhandel in andere dan volumineuze artikelen niet is toegestaan buiten het centrum van Tubbergen”, aldus de gemeente.

In principe had er na opening van het verkoopconcept direct gehandhaafd kunnen worden. Dit is echter niet gebeurd, omdat de raad wilde laten onderzoeken of er kans was om het volledige concept mogelijk te maken. Uiteindelijk is vastgehouden aan de detailhandelsstructuurvisie en dit heeft tot gevolg dat Marktplein Tubbergen uiterlijk 17 januari de verkoop van andere dan volumineuze artikelen moet beëindigen. Als op 18 januari deze goederen niet uit de winkel zijn, moeten de eigenaren Iris en Tine Bekhuis een dwangsom betalen.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen