Advocaten zetten grote vraagtekens bij verklaringen van ‘huisslaaf’ Jeffrey

Gerechtsgebouw in Almelo
Gerechtsgebouw in Almelo
Foto: Mark Mensink

Hoe kan het dat ‘slavernijslachtoffer’ Jeffrey aan de ene kant vele vrijheden had, maar nooit de benen nam om weg te komen van de verdachten in de rechtszaak?

Die vraag, en nog vele andere, houdt de verdediging bezig. Vandaag mochten ze eindelijk – nadat op 11 juni 2016 hun cliënten werden opgepakt – hun pleidooien uitspreken. De advocaten bleken grote vraagtekens te zetten bij de verklaringen die ‘huisslaaf’ Jeffrey heeft afgelegd, zowel bij de politie als later voor de rechter-commissaris.

‘Al veroordeeld’

Nog maar 2 weken geleden eiste het Openbaar Ministerie tegen de beide hoofdverdachten 7 jaar cel. Medeverdachte H. hoorde 2 jaar tegen zich eisen, omdat hij de zwakbegaafde Jeffrey als katvanger zou hebben ingezet. Iets wat beiden overigens ontkennen. “Mijn cliënt is al veroordeeld. Niet door de rechtbank, maar door de media – via eenzijdige berichtgeving”, aldus B’s advocaat Roy van der Wal. “B. was juist als een vaderfiguur en hielp Jeffrey van zijn verslaving af.” Eenvoudige mishandelingen zouden wel plaatsgevonden hebben. Van der Wal: “B. is van de oude stempel”.

Van vrijheidsberoving of het uitvoeren van werkzaamheden onder dwang, zonder daarvoor betaald te worden, is volgens de raadsmannen geen sprake. “Jeffrey is meermaals met het gezin naar het buitenland geweest en liet de hond vaak uit. Kan er dan nog steeds sprake zijn van wederrechtelijke vrijheidsberoving? Volgens mij niet”, concludeerde K’s advocaat Umut Ural.

De rechtbank doet op 22 februari uitspraak.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen